Mi a visszér a lábakon

A lábakon található visszér a legkellemetlenebb és leggyakoribb betegségek közé tartozik. Ez a betegség nagy kényelmetlenséget okozhat, károsíthatja a keringési szerveket és idő előtt megfoszthatja a lábakat természetes szépségüktől.

A teljes felfegyverzéshez és az egészség megőrzéséhez hosszú évekig fontos mindent tudni a visszérről.

Mi a visszerek a lábakon

A visszerek (visszér) várakozással várják a szépneműek minden harmadik képviselőjét, akik elérték a 30-40 éves kort. Ritkábban a betegség férfiaknál és serdülőknél fordul elő.

A lábak erében speciális szelepek vannak. Segítségükkel a vért csak beengedikegy irány (fel). . . Ezen szelepek meghibásodása azt eredményezia vér lehetőséget kap arra, hogy lefelé mozogjon (a normál iránynak ellentétes irányban), ami megakadályozza annak kiáramlását.

Az évek során az erek elveszítik hangjukat, törékennyé válnak, a vénás szelepek elveszítik képességüket a vér hatékony lepárlására. Ennek eredményeként az egész testben megszakad a véráramlás. A finom vénás hálók és csillagok megjelenése a visszerek kialakulásának első jele.

Továbbá a lábak vénáinak vénás tágulása elkezd haladni. A vénák megnövekednek, megduzzadnak, egészségtelen kékes árnyalatot kapnak. Gyakran begyulladnak és felszakadnak, súlyos kellemetlenségeket, fájdalmat és égést okozva. Az érrendszeri formációk lokalizációjának gyakori helye a poplitealis fossa és a vele szomszédos területeken található.

Az alsó végtagokon kívül a test más területei is fogékonyak a betegségre:

 • a kezek különböző részei;
 • a kis medence vénái;
 • ágyék és a nemi szervek

A VRW során a nők gyakran zavarban vannak, ha ruhákat és szoknyákat viselnek, kénytelenek előnyben részesíteni a férfi ruházati stílust.

Érdekes tény!A "visszér" kifejezés latinból származik. A varix szót "csomópontnak" fordítják. A betegség az ércsomók jellegzetes kialakulásával jár.

Mi okozza a visszér: okai

Sokan ismerik a kifejezést: a mozgás az élet. Ez a helyzet a vénás megbetegedésekkel. Mi okozza a visszérgyulladást a lábakon? A mozgásszegény életmód az első oka annak előfordulásának. . . . A megfelelő aktivitás hiánya negatívan befolyásolja az erek állapotát.A vérkeringés romlik, a vér stagnálása következik be, és megjelenik az első vaszkuláris pókháló.

A lábakon állandó stressz esetén a betegség kialakulásának kockázata is megnő. Hosszú álló helyzetben mérhetetlen nyomást gyakorol az alsó végtagokra, a vér stagnál bennük.

A mozgásszegény életmód nem kevésbé káros- hozzájárul az erek gyengüléséhez, és ennek eredményeként a visszér tüneteinek megnyilvánulásához. Az alsó végtagok varikózisának okai egyediek.

A leggyakoribbak a következők:

 • örökletes hajlam;
 • krónikus stressz és ülő munka;
 • alkoholfogyasztás, egészségtelen étrend és túlsúly;
 • szoros ruhák és magas sarkú cipők mindennapi viselése;
 • hormonális fogamzásgátlók szedése;
 • változások a női testben a menopauza vagy a gyermek viselése során.

A vaszkuláris patológia megjelenésének oka a férfiaknál lehet a súlyos fizikai aktivitás, a túlzott sport, a szaunák és fürdők túlzott látogatása.

Tünetek

A VRV fejlődésének számos jele van.Az első dolog, amire figyelnie kell, a fájdalom megjelenése a lábakban.Ez az első ébresztés. A "visszér" diagnózisát a következő megnyilvánulások jelenléte igazolja:

 • lüktető fájdalomérzetek az erek helyén;
 • égő érzések a lábizmokban és gyakori éjszakai görcsök;
 • fájdalom járáskor;
 • fáradtnak érzi magát állva;
 • "Zümmögés" a lábakban a nap végén

A hagyományos gyógyítók pszichológiai okokat adnak a betegség hagyományos okaihoz. Véleményük szerint egy személy belső állapota nagyban befolyásolja a betegség kialakulását vagy elszigetelését.

A lábakon a visszér nem észrevehetően fejlődik. Az első elváltozások leggyakrabban a térdízület hátsó régiójában jelennek meg.(a poplitealis fossa-ban) és a lábak szomszédos területein. Az érhálózatokat és az ödémát gyakran figyelmen kívül hagyják. Ezek a jelentéktelen megnyilvánulások válnak az ér keringésének megsértésének kezdeti jeleivé.

A kezelés elhanyagolása esetén trofikus fekélyek, thrombophlebitis, visszérvérzés, izomdeformáció és visszafordíthatatlan változások alakulhatnak ki a bőrön. A legveszélyesebb következményeket a gangréna kialakulásának vagy a vérrög elválásának a kockázatának tekintik, ami természetesen halálhoz vezet.

Fontos tudni!A VRV előrehaladott stádiumát gyakran nem kezelik gyógyszerekkel és népi gyógymódokkal, ezért kötelező műtéti beavatkozást igényel.

Hogyan alakul ki a visszér?

A betegség gyors jellegű, elég gyorsan fejlődik és halad. A lábon lévő visszerek a "teljes" visszér kezdetévé válnak.A vénás elégtelenség szisztémás, jellegzetes megnyilvánulásai a test különböző részein figyelhetők meg, együtt lehetnek aranyérrel és a betegség egyéb jeleivel.

A következő nemzetközi besorolást CEAP-nak (Clinical Etiology Anatomy Pathology) hívják.

A phlebológusok a VRV 6 szakaszát különböztetik meg:

Első fázisa betegség kialakulásának kezdeti szakaszát jelenti, amelynek során a nap végére fokozódik az alsó végtagok fáradtsága, nehézsége és duzzanata, gyengén expresszált érhálózat kialakulása. Néha még ebben a szakaszban is érezhető a görcsök görcsössége.

Pók vénák a visszerek kezdeti szakaszában

A kapillárisok (kis erek) először kitágulnak, majd a probléma megszűnik kozmetikázni, és maga az időszak több mint egy évig tarthat.

Második szakaszhozzájárul a kézzelfogható kellemetlenségek előfordulásához. A lábak és az érhálózatok megnagyobbodott vénái nagyon jól láthatók, a duzzanat és a fájdalmas érzések egyre intenzívebbé válnak. A vénás szelepek elveszítik képességüket funkciójuk ellátására. A betegség kialakulásának második szakasza szakképzett orvosi ellátást igényel.

Harmadik szakasza fájdalom állandó jelenléte, súlyos duzzanat és görcsök az alsó végtagokban. A lábak vénái kitágultak, és az ödéma lehetetlenné teszi az azonos kényelemmel ellátott cipők viselését. Ezek a tünetek intenzív fizikai aktivitás eredményeként vagy fordítva jelentkeznek, hosszú mozgáskorlátozottság után.

Negyedik szakaszakkor diagnosztizálják, ha az anyagcsere zavart a bőrben. Ezzel a bőrt barnásbarna foltok borítják, főleg a boka területén lokalizálódnak. A bőr pigmentációjának területe sűrűbbé válik, később trofikus fekélyek képződnek rajta. A vérrögök fenyegetésével a beteget megmutatjákazonnali műtéti beavatkozás.

Az első négy szakasz leírása segít teljes képet kapni az RPV fejlődéséről.

Ötödik szakasza trofikus fekélyek kezelése után keletkezett keloid hegek jelenléte határozza meg. Gyakran a seb ugyanott nyílik újra.

Hatodik szakaszpontosan ezt jelenti (nyitott fekély). Ebben az esetben sürgős beavatkozásra van szükség, a bőr átültetésére gyakran sor kerül.

Következtetés

Ha információval rendelkezik arról, hogy mi a visszér és hogyan kell kezelni, akkor magabiztosan ellenállhat az alattomos ellenségnek. Ha időben felveszi a kapcsolatot egy egészségügyi intézménnyel, szakképzett szakember segít a probléma megoldásában. A kezelés megközelítése mindig egyéni.

A kezdeti szakaszban életmódváltással lehet boldogulni, ami a betegség kialakulását vonta maga után. A vénás elégtelenség kifejezett jeleivel komplex terápia szükséges szisztémás gyógyszerek, helyi szerek és fizioterápia kijelölésével.

A hagyományos orvoslás receptjeinek használata szintén számos előnnyel járhat, de ehhez a kezelőorvos kötelező jóváhagyására van szükség.